zaterdag 11 oktober 2014

Cederton


Wellness. Sinds mijn groot avontuur in Frankrijk ben ik er helemaal weg van. In mijn zoektocht naar iets betaalbaar en dichtbij, kwam ik bij de Cederton terecht.

Cederton is inderdaad wat het woord zegt en wat hierboven op de foto te zien is. Een ton, gemaakt van cederhout. En ja, het is de bedoeling dat je in die ton kruipt...

De ton is een sauna, en komt uit de traditionele natuurlijke genezingswijze vanuit Siberië. Het hout is dan ook afkomstig van 300-jaar oude bomen. (Niet echt ecologisch, maar bon, ze staat daar nu toch al, damage is done) Ceder beschikt over rijke natuurlijke antioxidanten, en dat is dus perfect voor deze minisauna.


Samen met de zus ging ik voor het arrangement van 35 euro, dat dan nog eens in promotie stond: 2 voor de prijs van 1.... Belachelijk goedkoop.

We werden ontvangen in deze gezellige ruimte, ingericht met natuurlijke materialen en een shitload aan kaarsen. Eerst krijgen we de kans om ons uit te kleden en een badjas aan te trekken, en dan wordt ons een kruidenthee geserveerd. Die trouwens lekker is.

De twee Russische dames ondervragen ons voordat we in de ton kruipen. Hebben we al ervaring met de sauna? (ja) Hoe lang kunnen we er in blijven - de behandeling duurt normaal 20 minuten? (10 minuten max op deze moment) Hebben we last van hoge bloeddruk of claustrofobie (neen en nee)

We worden opgesplitst en kruipen elks in onze ton. Het hoofd blijft wel buiten, en dat vind ik al een pluspunt. Ik haat het om zweet over mijn hoofd te voelen druppen. De temperatuur in de cabine wordt stilletjes verhoogd via een kruidendamp die gelijkmatig verdeeld wordt. De kruidenstoom is heilzaam voor het lichaam: toxines en ander gifstoffen komen vrij, de huid wordt gereinigd en wordt gladder, elastischer en steviger. Na vijf minuten komt Olga me vragen of het nog gaat. En dat is het geval, maar na ongeveer tien minuten had ik het wel gehad.


Tijd voor deel twee van de sessie: een lichaamsmassage met cederolie. Ik vond het wel opvallend dat het zweet niet afgespoeld werd, je doet je badjas aan en kan je afdrogen met een handdoek. Daarna volgt direct de massage. Ik had er wat schrik voor, mijn vorige ervaring was niet alles, en voor dit bedrag zou het maar oppervlakkig zijn. Niet dus.  De massage duurt lang, en is hard genoeg. Zalig gewoon. Ik krijg nog tijd om te ontspannen, nog een tasje thee, en dan is het gedaan. Olga raadt me nog aan om de dag niet te douchen, zodat de olie zijn werk kan doen.

Ik kan de Cederton echt aanraden. De behandeling hierboven beschreven duurt een uur en kost 35 euro, wat belachelijk weinig is voor wat je krijgt. Je kan er ook nog andere behandelingen volgen (hotstone massage, inpakking, massage van het gezicht), schoonheidsbehandelingen doen ze ook (€5 om wenkbrauwen te verven!).

Hier kom ik zeker nog eens terug!

Cederton, Prekersstraat 71, 2000 Antwerpen
Alle info via www.cederton.be.

1 opmerking: