zondag 6 maart 2016

Koken met ghee

koken met ghee

Gezondere voeding, ik ben daar wel mee bezig. Fruit en groenten eten, allemaal goed en wel. Maar waar bak ik nu eigenlijk mee? Olijfolie is hier niet geschikt voor, en gewone boter is eigenlijk ook niet echt heel goed om te bakken omdat de eiwitten verbranden bij hoge temperaturen.

Enter ghee. Ghee is gewoon geklaarde (room)boter. Dat wil zeggen dat het water, zout en de eiwitten verwijderd worden. In principe kan je dat ook gewoon zelf maken. (Maar deze luie doos begint daar niet aan...) Het grote voordeel van ghee is dat het een hoger verbrandpunt heeft, en er dus bij bakken geen vrije radicalen, euh, vrijkomen. En dat is beter voor onze gezondheid.

Ghee is in principe voor alles te gebruiken: bakken, braden, stoven, frituren, in gebak, op de boterham.

En wat met kokosolie?

koken met ghee

Nog zo'n grote favoriet hier, die kokosolie. Ik gebruik beiden, maar afwisselend en afhankelijk van het gerecht. Ghee is handig omdat het toch dat boterachtige heeft, om een eitje te bakken heb ik toch liever ghee. Maar om te wokken of vis te bakken, gebruik ik dan kokosolie.

Zowel ghee als kokosolie kan je en masse in de natuurvoedingswinkel vinden. Kokosolie is al zo bekend, dat je het ook gewoon tussen de olies in de gewone supermarkt ziet staan. Beiden zijn duurder dan gewone bakboter, maar je hebt er minder van nodig vind ik en als het gezonder is, heb ik de prijs er graag voor over.

Ik ben ook nog benieuwd naar avocado-olie. Wel gevonden, maar veel te duur om eens te testen. Iemand daar ervaring mee?

2 opmerkingen:

  1. Ghee, dat was het gespreksonderwerp van vorige yogales ;-). Jammer maar helaas voor de kokosolie: mijn diëtiste vertelde me dat dat de ongezondste soort olie is die er bestaat wegens véél te vet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, welke vetten zijn wel gezond? Ik vind dat een moeilijke. Maar alles met mate zeker?

      Verwijderen