zondag 29 mei 2016

Poilâne opent eerste bakkerij in België

Poiläne, bakkerij België

Foodies aller landen, rep u naar Wijnegem! Daar opende recent Poilâne haar eerste Belgische bakkerij.

Poilâne, bakkerij België

Axel Vervoordt is een bekende naam, hij ontwierp de industriële site 'Kanaal'. Daar is de ontwikkeling in volle gang: woningen, kunst, cultuur, recent de opening van supermarkt/versmarkt Cru. Poilâne kreeg hier dus ook een plaatsje.

Poilâne, bakkerij België

De geschiedenis van Poilâne begint in 1932 wanneer Pierre Poilâne een bakkerij opent in hartje Parijs. Hij maakt het brood volgens de oude Franse traditie: op steen gemalen bloem, een natuurlijke gisting door middel van zuurdesem en gebakken in een houtgestookte oven. Tot op vandaag is er aan dat recept niets veranderd. In het filiaal in Wijnegem wordt dit brood ook ter plaatste gebakken en verkocht.

Poilâne, bakkerij België
Het ronde Poilâne-brood, met het wapenschild van de stad Antwerpen

Apollonia Poilâne, kleindochter van Pierre en huidige bedrijfsleider, gaf ons een persoonlijke rondleiding door de bakkerij. Apollonia heeft een specifieke visie op het bedrijf en de producten. Ze combineert het beste van de traditie en innovatie, en dat zie en proef je. Apollonia ademt het bedrijf, met een perfectionisme dat ik zelden gezien heb. Alle details moeten kloppen.

Poilâne, bakkerij België


Nadat het deeg gemaakt is (ook daar, maar daar heb ik geen foto's van), komt het in de grote bak met wieltjes terecht (je ziet hem staan rechts onder de tafel). De bakkers nemen een hap uit het deeg, en wegen het af.

Poilâne, bakkerij België

Ze kneden het tot een mooi rond brood, en laten het nog enkele uren rijzen in een rieten mand.

Poilâne, bakkerij BelgiëPoilâne, bakkerij België

De grote oven wordt met gerecycleerd en onbehandeld hout verwarmd, er is plaats voor een honderdtal broden. Ze kiezen om met hout te verwarmen omdat deze manier van verhitting een drogere warmte geeft dan de warmte die door elektrische ovens wordt geproduceerd. Hierdoor kan het brood meer in de diepte bakken en wordt het zetmeel in de bloem beter verteerbaar voor ons lichaam.

Poilâne, bakkerij België

Apollonia toonde ook de beste manier om brood te snijden. The lost art of cutting bread, als het ware.

Poilâne, bakkerij België

Poilâne, bakkerij België

Poilâne, bakkerij België

Omdat de kwaliteit van de producten voorop staat, wordt er ook maar beperkt gebakken. Je kan in de bakkerij terecht voor het ronde brood, notenbrood, melkbrood, roggebrood, roggebrood met rozijnen, peperkoek, kleine broodjes, broodchips met noten en roggebroodchips met noten. Uiteraard hebben ze ook koekjes en gebak: zandkoekjes, zandkoekjes in de vorm van een lepeltje (die je dus echt kan gebruiken om te roeren in je koffie, de lepel breekt niet direct in stukken), vorkjes (de hartige gezouten versie), appeltaart, flan, broiche en ontbijtkoeken. Huisgemaakte granola en confituur kan je er ook vinden.

Poilâne, bakkerij België

Poilâne, bakkerij België

Poilâne, bakkerij België

Poilâne, bakkerij België

Je kan Poilâne vinden op de site Kanaal, Stokerijstraat 27 in Wijnegem. Open van dinsdag tot zaterdag, van 6u30 tot 19u en op zondag van 7u30 tot 13u30 - website - facebook - instagram

We mochten ook een broodje versieren. Heel erg leuk om te doen, ze hebben we zelf kunnen ervaren hoe moeilijk het is. De bakkers van Poilâne zijn echte ambachtslui!

Poilâne, bakkerij België

Poilâne, bakkerij België

Tijdens het bakken van de broodjes werden we flink in de watten gelegd: proeven, genieten, en in mijn geval omver geblazen worden door alles. De producten, de kwaliteit ervan, het ambacht, en het verhaal, maar ook van Apollonia zelf. Top!

Poilâne, bakkerij België


Poilâne, bakkerij België

Mijn favoriet, al is het moeilijk kiezen, is het notenbrood. Met wat brie, meer moet dat niet zijn. Toppertje!

En om af te sluiten, een interessant weetje: als je graag wil proeven van het bekende Poilâne brood, maar een heel brood wat te veel is (we hebben het hier over een brood van bijna twee kilogram): je kan ook per sneetje kopen. Handig!

2 opmerkingen: