Op zoek naar een excuus/reden om morgen een club sandwich op het menu te zetten? Goed nieuws: morgen (4 juli dus) is het Independence Day in Amerika. Naast de hamburger is de club sandwich een Amerikaans icoon. How about that?
Deze versie van de club sandwich is culinaire (slow) fast food, afgewerkt met de al even iconische en Amerikaanse Hellmann's Real. Meer dan 100 jaar geleden creëerde Richard Hellmann een mayonaise die ondertussen wereldberoemd is. En sinds vorig jaar eindelijk ook bij ons te verkrijgen!
Nodig voor 4 personen
1
wit zuurdesembrood
2
tomaten, versneden in dunne plakjes
8
blaadjes ijsbergsla, versneden in dunne reepjes
4
plakjes gruyère
8
plakjes buikspek met honing (ongeveer een halve cm dik)
2
avocado’s, versneden in dunne plakjes
4
“l’œuf parfait” (zie verder)
4
pijpajuinen, versnipperd
Hellmann’s
mayonaise
peper
en zout
En ook nog:
Buikspek
met honing
(het spek gaar je best op voorhand)
1
groot stuk buikspek (ongeveer 1kg, bij voorkeur Druoc d’olives)
1
eetlepel Becel olijfolie
peper
3
grote rode uien
3
eetlepels honing
2
theelepels gemalen komijn
1
rode chili, ontdaan van pitjes en verhakt
How to
Buikspek:
Verwarm
de heteluchtoven op 180°. Kerf een mooi rooster in de huid van het
spek van ongeveer 3mm diep. Leg het buikspek met de zwoerd naar boven
en plaats het op een bakplaat met druprooster. Strijk het in met
olijfolie en kruid met peper van de molen en wat grof zeezout.
Bak
het buikspek 1 uur lang. Haal het dan uit de oven en bedruip het met
het verloren vocht. Plaats het terug in de oven en laat nog 1.5 uur
verder bakken. Bedruip het buikspek nu om de 20 minuten.
Snijd
intussen de ui in ringen en voeg die toe aan het vocht op de
bakplaat. Vermeng vervolgens de honing met de komijn en chili en
bestrijk er het buikspek mee. De temperatuur van de oven mag nu naar
200°. Laat het spek nog 35 minuten bakken. Bestrijk het in die tijd
nog een aantal keer tot je een rijk gouden glazuur verkrijgt. Neem
het buikspek vervolgens uit de oven en laat het 10 à 15 minuten
rusten.
“L’oeuf
parfait”:
Verwarm
de heteluchtoven op precies 65°. Plaats het ei op een grillplaat en
laat het 65 minuten garen. Haal het ei uit de oven en breek het
zachtjes open in een potje.
Club
sandwich:
Snijd
3 dikke sneden zuurdesembrood en toast ze. Dat kan perfect in een
klassieke broodrooster. Heb je het buikspek graag warm? Dan kan je
enkele plakken nog zo’n 20 minuten laten meegaren met het ei. Als
alles gaar en warm is, neem je een snede brood en bestrijk je ze met
Hellmann’s. Bouw de sandwich nu verder op. Begin met enkele dunne
plakjes tomaat, een laagje ijsbergsla en een plakje gruyère.
Daarbovenop komen de tweede toast, een laagje Hellmann’s mayonaise,
een sneetje buikspek, enkele dunne plakjes avocado, “l’oeuf
parfait” en wat pijpajuin. Kruid het geheel met peper en zout en
dek je sandwich af met de laatste toast. Doorprik het geheel met een
mooie prikker en smullen maar!
Of bedenk je eigen versie, dat kan ook. Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten