zondag 23 november 2014

Berlijn, baby!


Reden van enkele dagen stilte op deze blog: ik zat in Berlijn!

Af en toe de drukte van het gezin ontsnappen, ik kan het iedereen aanraden. De man en ik trokken op citytrip, dankzij de opvangers van dienst: de grootouders.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de boot lang heb afgehouden. Ik dacht dat Berlijn helemaal niets voor mij was. Boy, was I wrong!

Dit verslagje beperkt zich tot de hoogtepunten, want in Berlijn is super veel te zien!


Het gebouw hierboven is de Reichstag, hier zetelt het parlement. Voor mij één van de hoogtepunten. De historische belangrijkheid hiervan, maar vooral het mooie samengaan van de oude en moderne architectuur is bijzonder geslaagd. Je kan het gebouw gratis bezoeken, maar je moet reserveren. Doen! Je krijgt wat geschiedenis mee, en je hebt een heel goed overzicht van de stad.


Even verderop ligt de Branderburger Tor, de enige bewaarde stadspoort van Berlijn. Vandaag is deze poort het symbool voor Duitse eenheid. Een must see dus, als je voor het eerst in Berlijn bent.


Een steenworp hier vandaag, ligt het Holocaustmonument. Het is echt immens groot, en is opgericht ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens WO II.
Checkpoint Charlie is een echte toeristenval. Voor een mooie foto moet je betalen... Het bijhorende muurmuseum is niet veel beter. €12,5 voor een chaotische verzameling zwartwit foto's en grote platen tekst. Trok echt op niets, als ik geweten had dat het zo zou zijn, ik had niet gegaan. Een afrader!

Maar toen we aan het wachten waren om stiekem toch een foto te nemen, viel ons oog op een flyer van het Ramonesmuseum! Daar zijn we dan natuurlijk ook naartoe geweest, The Ramones, dat is puur jeugdsentiment :)


Het 'museum' is een achterkamer van het café/de koffiebar en leuk om te doen. Als je iets met de groep hebt (gehad) natuurlijk.Wat voor mij ook nog een toppertje was, is de Hackescher Markt. Een plein met veel leven: restaurantjes, en een markt natuurlijk. En het metrostation is het mooiste dat ik ooit gezien heb.Vlak daarbij zijn de Hackesche Höfe: de binnenplaatsen van 10 woningblokken, met leuke winkels.


Aan het Museuminsel is het aangenaam wandelen. Langs de rivier vind je leuke plaatsen om te zitten, te joggen of iets te drinken. Uiteraard zijn er ook musea te bezichtigen ;)
Als je niet zo houdt van klassieke musea, kan ik het DDR-museum aanraden. Een interactief museum: je rijdt er in een Trabant, er is een huis ingericht met spullen van toen, je mag in de kasten neuzen en de telefoon opnemen (en ja, er antwoordt iemand), ... Heel erg leuk om te doen, en ik heb toch wel wat bijgeleerd over het leven van toen op die plek. Ook geschikt voor kinderen, trouwens.

Uiteraard kan de muur ook niet ontbreken.Daarnaast vind ik het een aanrader om te wandelen in Berlijn, je komt altijd wel iets moois tegen!

Voilà, dat was het in het kort. Ik heb er erg van genoten en zou zelfs terug willen. Berlijn is voor mij een prima combinatie van nabijheid (een uurtje vliegen), geschiedenis, musea, koffiebars (!) en shoppen. Al is de Kadewe niets voor mij...

Zijn jullie al in Berlijn geweest?

3 opmerkingen: